Bahan-bahannya
- 2 kg ubi keledek merah (dikupas & direbus sehingga lembut)
- 300 gm kismis emas
- 2 sudu makan serbuk cili
- 10 biji buah tomato
- 1/2 botol sos tomato
- 1/2 kg gula pasir
- 1 sudu makan garam
- Sedikit kacang tanah digoreng dan ditumbuk kasar
- Sedikit udang kering digoreng tanpa minyak dan dikisar
- Sedikit bawang goreng
Cara Membuatnya
- Ubi keledek yang sudah direbus itu dikisar dengan 5 gelas air sehingga betul2 lumat
- Kismis direndam sebentar dan dikisar dengan air sebanyak 3 gelas dan ditapis. Kisar sekali lagi dan tapis lagi untuk dapatkan jus kismis tu
- Buah tomato dipotong kecil2 dan dikisar dengan 3 gelas air dan ditapis untuk dapatkan jus tomato
- Masukkan ubi keledek yang sudah dikisar kedalam periuk diikuti jus kismis, jus tomato, serbuk cili & sos tomato dan masak diatas api yang sederhana dan kacau2kan supaya sebati
- Bila sudah mendidih masukkan pula gula dan garam secukup rasa dan masak lagi
- Tunggu hingga kuah betul2 pekat dalam masa 40 minit baru ditutup api
- Hidangkan dengan sayur2an seperti timun dan sengkuang yang dihiris2, cucur udang dll
- Taburkan diatas kuahnya bahan2 seperti bawang goreng, kacang tanah tumbuk dan udang kering tumbuk.
ni la rupa Pasembornya |
Nakkk!!!!huuuu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan